Jadłospis

Opublikowano: sobota, 27, wrzesień 2014 Przemo
Przygotowane w naszej placówce potrawy doprawiane są ziołami i bardzo minimalną ilością soli (o niskiej zawartości sodu) kawa inka, kakao, herbaty i woda (z kawałkami cytryny) dosładzane są miodem. Informacja o substancjach powodujace alergie oznaczone są numerkiem alergenu *wykaz alergenów znajduje się poniżej*

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

1.  GLUTEN  tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
2.  Skorupiaki i produkty pochodne.
3.  Jaja i produkty pochodne.
4.  Ryby i produkty pochodne.
5.  Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.  Soja i produkty pochodne.
7.  Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8.  Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,  orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne.
9.  Seler i produkty pochodne.
10.  Gorczyca i produkty pochodne.
11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.  Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13.  Łubin i produkty pochodne.
14.  Mięczaki i produkty pochodne.

PONIEDZIAŁEK   13.05.2019

śniadanie: kawa inka (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, sałata, krakowska sucha, jabłko 1,7,9,10                                                                                     
obiad: zupa koperkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym, naleśniki z mąki pełnoziarnistej z dżemem truskawkowym (wyrób własny), woda n/g
1,3,7,9                                                                                                           
podwieczorek: herbata z miodem, paszteciki drożdżowe z farszem mięsnym, ogórek zielny w słupki   1,7,9,10

WTOREK   14.05.2019

śniadanie: zupa mleczna z płatkami musli (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, winogrono  1,3,7,              
obiad: krupnik z trzech kasz na kurczaku, ziemniaki, mięso mielone z cebulką, sałata z jogurtem naturalnym, kompot
    1,7,9                                                                 
podwieczorek: sok jabłkowy 100%, ciastko maślane    1,3,7       

ŚRODA  15.05.2019

śniadanie: kawa Anatol  (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, kiełbaski na gorąco, pomidor ze szczypiorkiem, pomarańcza        1,7,                                                                                          
obiad: zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym , kasza gryczana biała, sos pieczarkowy, ogórek kiszony,  kompot  
1,3,7,9                                                                                                            podwieczorek: budyń waniliowy z musem malinowym1,7,  

CZWARTEK   16.05.2019

śniadanie: owsianka bananowa (D – herbatka), bułka zwykła i pełnoziarnista z masłem i twarożkiem waniliowym,  gruszka  1,3,7                                                                                               
obiad: zupa warzywna zabielana, ryż na sypko, filet z indyka w sosie własnym, mix sałat z pestkami słonecznika w sosie winegret, woda z cytryną                                    
podwieczorek: herbatka owocowa,  paluch kukurydziany 1,3,7

PIĄTEK   17.05.2019

śniadanie: kakao (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i cebulką, kiwi   1,3,4,7                                                                                   obiad: kapuśniak z młodej kapusty, makaron  białym serem i cynamonem, talarki z rzodkiewki, kompot   1,7,9                                                                                          
podwieczorek: kefir banan – wiśnia, wafle ryżowe  1,3,7


PONIEDZIAŁEK 20.05.2019 

śniadanie:  kawa Anatol (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, szynka aleksandryjska,  pomidor, pomarańcza    1,7 ,9,10                                                                    
obiad:zupa fasolowa na wywarze mięsnym, spaghetti bolognese, kompot
1,7,9                                                                                                           
podwieczorek: kisiel cytrynowy ze świeżą truskawką 1,7

WTOREK 21.05.2019

śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (D – herbatka),bułka z wyką i pełnoziarnista z masłem i twarożkiem truskawkowy,  gruszka  1,7                                    
obiad: zupa z brokułu, ziemniaki, kurczak  w sosie własnym , mini marchewka, woda z cytryną 1,7,9                                                                                              
podwieczorek: herbata owocowa, biszkopt 1,3,7

ŚRODA 22.05.2019

śniadanie: kakao (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka kolorowa, jabłko 1,7                                                                                            
obiad: barszcz ukraiński na wywarze warzywnym, kasza jęczmienna,  gulasz mięsny, ogórek kiszony,  woda n/g
    1,7,9                                                                                                            podwieczorek: maślanka truskawka- banan, wafle ryżowe 1,3,7

CZWARTEK 23.05.2019

śniadanie: kawa inka (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, jajko, ogórek zielony, szczypiorek ,  winogrono 1,3,7                                                                                                                             
obiad: rosolnik na kurczaku (rosołek z warzywami i kaszą manną), ziemniaki , „bigos” kompot    1,7,9                                                                                                           
podwieczorek: herbata mięta, chałka z masłem i  miodem  1,3,7

PIĄTEK 24.05.2019

śniadanie:  kakao (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem,  twarożek  z rzodkiewką 1,7                                                                                                                            
obiad: zalewajka z  ziemniakami na wywarze warzywnym, kasza jaglana, rybka smażona , surówka z warzyw, woda n/g
    1,3,4,7,9                                                                                                           
podwieczorek: sok jabłkowy 100%, paluch kukurydziany 1,3,7,9                                                                                                     

Woda dostępna przez cały dzień

 

objaśnienie  D - dieta

W uzasadnionych przypadkach jadłospis może ulec zmianie.  

Odsłony: 4120