Jadłospis
Przygotowane w naszej placówce potrawy doprawiane są ziołami i bardzo minimalną ilością soli (o niskiej zawartości sodu) kawa inka, kakao, herbaty i woda (z kawałkami cytryny) dosładzane są miodem. Informacja o substancjach powodujace alergie oznaczone są numerkiem alergenu *wykaz alergenów znajduje się poniżej*
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
PONIEDZIAŁEK 08.07.2019
śniadanie: kawa inka (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, sałata, pieczony schab, gruszka 1,7,9,10
obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym, racuchy drożdżowe z jabłkiem, marchew w słupki, kompot 1,3,7,9
podwieczorek: sok jabłkowy 100%, paluch kukurydziany 1,3,7
WTOREK 09.07.2019
śniadanie:kakao (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, rzodkiewka, arbuz 1,7
obiad:krupnik z kaszy jęczmiennej na kurczaku, ziemniaki, kotlecik mielony, sałata z jogurtem naturalnym, woda n/g 1,3,7 ,9 , 10
podwieczorek: kefir z malinami i bananem (wyrób własny) , wafle ryżowe 1,3,7
ŚRODA 10.07.2019
śniadanie: zupa mleczna z płatkami owsianymi (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, twarożek truskawkowy, winogrono 1,7
obiad: zupa warzywna zabielana, spaghetti w sosie warzywno-mięsnym, mix sałat woda n/g z cytryną 1,7,9 podwieczorek:herbatka mięta, ciasteczko owsiane ( wyrób własny) 1, 3,7
CZWARTEK 11.07.2019
śniadanie: kawa Anatol (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, jajko, pomidor, szczypiorek, jabłko 1,3,7
obiad: zalewajka z ziemniakami na wywarze warzywnym, gałka ryżu, kurczak w sosie własnym, mieszanka warzyw z wody, kompot 1,7 ,9, podwieczorek: herbatka owocowa, biszkopt 1,3,7
PIĄTEK 12.07.2019
śniadanie: kakao (D – herbatka), pieczywo mieszane z masłem, pasta z twarożku i wędzonego łososia, banan 1,4,7,9,10
obiad: zupa krem z białych warzyw z grzankami, kluski leniwe, marchew tarta z jabłkiem, woda n/g 1,3,7,9
podwieczorek: sałatka owocowa
Woda dostępna przez cały dzień
objaśnienie D - dieta
Przygotowane potrawy doprawiane są ziołami i bardzo minimalną ilością soli (o niskiej zawartości sodu ) kawa inka, kakao , herbaty i woda ( z kawałkami cytryny, ) dosładzane są miodem . Informacja o substancjach powodujące alergie oznaczone są numerkiem alergenu *wykaz alergenów znajduje się poniżej
W uzasadnionych przypadkach jadłospis może ulec zmianie.
Odsłony: 7210